Leg je terras klaar voor de zomer

Genieten van de zon gaat het beste wanneer de plek waarop je dat doet tot in de details klopt. Maak de ondergrond voor je terras nu zelf!

Praktisch én prachtig tegelijk, dat wordt jouw favoriete zitplek in of aan je tuin wanneer jij er alle liefde en aandacht aan besteedt. Hout is wellicht een betere ondergrond dan wanneer je kiest voor een tegelvloer, aangezien je dan geen rekening hoeft te houden met alg en onkruid. Hoe je dat precies voorkomt, vertellen we je hieronder. En hoe je zo’n constructie precies bouwt ook!

Vuren geschaafd

Maten

Zodra je weet waar jouw terras komt te liggen, is het belangrijk dat je het oppervlak waar het uit gaat bestaan eerst nauwkeurig opmeet. Hierop baseer je namelijk hoeveel planken en onderbalken je nodig gaat hebben om je vlonder te bouwen. Dat is echter weer van de houtsoort afhankelijk: de hoeveelheid onderbalken voor steigerplanken en vuren panelen die geschaafd zijn lopen namelijk sterk uiteen. Je houtspecialist weet hier alles over.

Tip: kies je hout uit bij je houtboer of plaatselijke bouwmarkt. Foto’s in papieren catalogi en op het internet geven namelijk een vertekend beeld van de kleur.

Tussenruimte

Zodra de temperatuur verandert, zet hout uit of krimpt het juist. Hiervoor moet het alle ruimte krijgen. Daarvoor zorg je door een vaste afstand van zes tot acht millimeter tussen alle onderdelen aan te houden.

Bodem

Drainage onder je vlonder voorkomt dat de bodem te drassig wordt en je houten constructie verzakt. Een bouw op een hellend oppervlak draagt eveneens bij aan een veilige ondergrond. Leg bovendien een worteldoek aan om te zorgen dat onkruid niet kan groeien, laat staan door de groeven tussen je planken heen schiet.

Onderbalken

Plaats alle onderbalken op gelijke hoogte van elkaar en houd het voorgeschreven aantal aan. Zo krijg je een vlonder die helemaal waterpas is.

Eerste plank

Om een mooi en recht terras te hebben, leg je de eerste plank uiteraard haaks en recht. Op die manier zullen de panelen die volgen dat ook zijn. De eerste plank mag je echter bevestigen met behulp van speciale vlonderschroeven.

Volgende planken

De vaste tussenruimte waar we eerder over repten is heel belangrijk. Houd die aan met behulp van speciale t-stukjes. Maak je een fout, verwijder dan de planken tot de laatste waar het nog wel goed ging. Ligt de laatste plank eenmaal mooi en recht, dan bevestig je die ook.

Randen

De onderkant is nog even een dingetje, want je wilt niet de ruimte eronder kunnen zien. Verberg die met behulp van overgebleven planken. Houd wel weer die vaste afstand aan, hè?

Klaar!

Na alles op te ruimen, de boel leuk in te richten en aan te vegen, ben je helemaal gereed om de zomer in haar volle glorie te ontvangen!