Zo schilder je een binnenmuur in 7 simpele stappen!

Een binnenmuur verven blijft een lastige klus. Tot nu! We helpen jou bij het voorbereiden van verven, sauzen en schilderijen. Zo heb je al snel een gladde muur en een klein likje verf over. Ontdek hieronder wat voor soort verf, hoeveel verf en welke voorbereidingen je nodig hebt voor je schilderkunsten!

Lees hier meer over meest gemaakte beginners fouten van Vanessa Blogt.

1. De voorbereiding

Gebruik muurvuller om oneffenheden op de muur te verwijderen en te laten drogen. Zorg ervoor dat uw muren stof- en vetvrij zijn. Gebruik tape om alles af te plakken, van randen, plinten, stopcontacten en lijsten tot tape. Bedek de vloer of vloerverwarming onder de muur met afdekfolie.

2. Plaats een primer

Voor zuigende ondergronden heb je een primer nodig om de verf goed aan de muur te laten hechten. Gebruik een blokborstel of wolroller om de primer op de muur aan te brengen en laat de muur 24 uur drogen.

3. Behandel vlekken met beitsprimer

Verwijder grotenvlekken op de muur aan met een speciale beitsprimer. Dit voorkomt dat ze zichtbaar worden door de muurverf.

4. Bereken hoeveel verf je nodig hebt

Meet de breedte en hoogte van de muur. Vermenigvuldig de breedte met de hoogte en je krijgt het oppervlak van de muur. Gebruik dezelfde methode om de oppervlakte van uw deuren en ramen te berekenen. Trek deze waarde af van het totale aantal vierkante meters van de muur. Vermenigvuldig het uiteindelijke oppervlak met 2 omdat u minimaal twee lagen moet aanbrengen. Deel vervolgens het totaal aantal vierkante meters door de m²/l op het verfblik.

5. Muurverf aanbrengen

Roer de verf voor gebruik door met een roerstaafje of verfmixer. Giet de muurverf in het verfbakje en sluit daarna de verfemmer weer af met de deksel. Gebruik eerst een penseel om langs de taperand van de muur te schilderen. Voor middelgrote vlakken worden pelsrollers gebruikt en voor grote vlakken worden pelsrollers met telescopische handgrepen gebruikt. Verdeel de muur in denkbeeldige delen van ongeveer een vierkante meter. Van boven naar beneden, van links naar rechts, werkt elk denkbeeldig vlak zo dat de dozen elkaar overlappen.

6. Schildertape verwijderen

Verwijder de schilderstape terwijl de verf nog nat is. Gebruik een vochtige doek om spetters te verwijderen.

7. Bewaar de verfrollers, verfkwast en verfbak

Verpak de gebruikte rollers en kwasten apart van elkaar in aluminiumfolie of plastic zak. Zo kun je deze goed een week bewaren en opnieuw gebruiken voor de volgende laag die je op de muur gaat aanbrengen. Van plan om ook de buiten muur te gaan schilderen? Lees dan dit artikel over buitenmuur schilderen.