Van plan een schuurmachine aan te schaffen? Dit zijn tips waar je op moet letten

Zoek jij een nieuwe schuurmachine, maar kun je wel wat hulp gebruiken welke je nou moet kiezen? Dat is goed voor te stellen. Er zijn namelijk verschillende soorten schuurmachines te koop en daardoor kan het lastig zijn te bepalen welke schuurmachine voor jou handig is. Zo heb je een vlakschuurmachine, bandschuurmachine, wandschuurmachine, en nog veel meer. In dit artikel geven je enkele tips die handig zijn bij de aanschaf van een schuurmachine.

Doel van een schuurmachine

Voordat we gaan beginnen is het handig om in kaart te hebben waarvoor je een schuurmachine gebruikt. Een schuurmachine wordt gebruikt om een toplaag wet ge halen. Hierdoor is het mogelijk om materialen een bepaalde vorm te geven. Ook kun je hierdoor verfresten verwijderen. Verder kun je met een schuurmachine een oppervlak glad maken. Daardoor zal een nieuwe verflaag of een nieuwe laklaag beter hechten aan de ondergrond.

Welke schuurmachine heb je nodig?

Voordat je een schuurmachine aanschaft, is het dus handig om te bedenken waar je de schuurmachine precies voor gaat gebruiken. Heb je de schuurmachine nodig omdat je kleinere hoekjes wil schuren? Of heb je de schuurmachine nodig om grote oppervlakten te schuren? Of wellicht heb je wel een klus waarbij je zowel grote als kleine oppervlakten moet schuren. Dit is van belang bij de aanschaf van een schuurmachine. Bedenk dus goed wat voor oppervlak op de planning staat. Ga je een vlakke en grote oppervlakte schuren? Denk dan eens aan een vlakschuurmachine. Een vlakschuurmachine gebruik je bij, de naam zegt het al, vlakke oppervlakten. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld een tafel. Een deltaschuurmachine  is ideaal wanneer je kleinere hoekjes wil gaan schuren. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je nog niet helemaal helder hebt wat voor oppervlakten je precies moet gaan schuren. In dat geval is het raadzaam om een schuurmachine aan te schaffen die overal voor te gebruiken is. Dit wordt ook wel een multischuurmachine genoemd.

Een zwaardere schuurmachine, zoals een bandschuurmachine of een handschuurmachine

Voor bepaalde klussen heb je juist een zwaardere schuurmachine nodig. Bijvoorbeeld wanneer je een oude laag verf volledig wil weghalen, zodat dit niet meer zichtbaar is. Voor deze klussen kun je denken aan een bandschuurmachine of een wandschuurmachine. Wanneer je wat zwaardere klussen op de planning hebt staan, kan een bandschuurmachine een uitkomst zijn. De bandschuurmachine is namelijk de meest krachtige handschuurmachine. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het afschuren van grote hoeveelheden verflagen of grote hoeveelheden laklagen. Er zit in de bandschuurmachine een motor. Hierdoor draait de machine snel rond en je kunt hierdoor grote oppervlakten in weinig tijd schuren. Voor grote oppervlakten kun je ook een wandschuurmachine gebruiken. Je kunt hierbij denken aan plafonds of aan wanden.