Hoe zorg je voor meer natuurlijk licht in je huis?

 Hoe zorg je voor meer natuurlijk licht in je huis?

 

Er is in veel huizen niet genoeg daglicht. Diverse oude trucs en nieuwe technieken helpen je gelukkig om snel meer natuurlijk licht in een woning te brengen. En het resultaat? Je krijgt zo een veel betere kwaliteit van het leven en een lager energieverbruik.

De komst van de gloeilamp

 

De mens heeft al lang geleden de nacht in dag veranderd. Sinds de uitvinding van de gloeilamp kan ons leven immers nog tot ver na zonsondergang doorgaan. We zijn ook vrij om te kiezen wanneer we het licht uitdoen. Maar in deze vooruitgang werden enkele voordelen van het zonlicht al vlot vergeten.

 

In onze moderne tijd leidt het daglicht dan ook vaak een schimmig bestaan. Een bestaan waarin wij zelf vaak weer moeten herontdekken hoe we het beste met natuurlijk licht om kunnen gaan. En dat is ook zeer belangrijk, want het licht vanuit de hemel is ongeëvenaard!

Waarom natuurlijk licht belangrijk is

 

In termen van kleur, levendigheid en natuurlijke lichtsterkte is een dakraam daarom nog steeds onovertroffen. Dit ondanks alle vooruitgang in de verlichtingsindustrie. De kosten van een dakraam inclusief plaatsen verschillen per situatie maar is met een gemiddeld bedrag van 750 euro gelukkig prima te overzien.

 

Omdat de natuurlijke zonnestralen veel lichaamsfuncties stimuleren, pleiten veel experts voor dit soort holistische verlichtingsconcepten. De behoefte aan zo’n zogenaamd biologisch lichtontwerp is dan ook navenant hoog. Dit vooral omdat de moderne mens soms wel 90 procent van hun tijd in een gesloten ruimte doorbrengt. Zorg daarom ook voor het gebruik van zoveel mogelijk daglicht in jouw huis.

Hoe meer daglicht in je woning te krijgen

 

Op deze wijze komt er zeker meer daglicht in je huis:

Dakramen en lichttunnels

 

Naast het gebruik van dakramen kan je ook aan zogenaamde lichttunnels denken. Deze unieke dakramen verzamelen het zonlicht ook op het dak. En transporteren dit licht via buizen die met super reflecterende materialen bekleed zijn. Ze verdelen zo het zonlicht op hun doellocatie.

Lichtgetinte wanden en hoogglans verf

 

Verder is het belangrijk om te weten dat lichtgetinte wanden het invallende daglicht beter weerkaatsen om het zo in de woonruimte te verspreiden. Omvangrijke en donkere meubels mogen niet direct naast en onder je ramen worden geplaatst. Een lichtkader rondom het raam vergroot ook de hoeveelheid licht. Een vensterbank met een hoogglans afwerking levert een soortgelijk effect.

Doorschijnende gordijnen en jaloezieën

 

Als je bij jouw gordijnen of jaloezieën van dikke stoffen gebruik maakt, dan zijn dit natuurlijk ook barrières voor daglicht. Het is daarom aan te raden om voor meer doorschijnende gordijnen te kiezen. Dit afhankelijk van de ruimte en de gewenste helderheid.

Glanzende oppervlakken en spiegels

 

En glanzend gelakte oppervlakken of glanzende vloertegels zorgen over het algemeen voor meer helderheid. Spiegels kunnen ook natuurlijk daglicht versterken. Ze reflecteren het invallende licht simpel van de ene muur naar de andere, waardoor de kamer veel helderder lijkt.

 

Daarnaast zal een geolied of gelakt parket het licht beter reflecteren dan een houten vloer met een matte vloerlak. En als de buitenruimte voor een raam met een lichtgetinte vloer aangelegd wordt dan wordt het licht zo ook op het plafond van het interieur gereflecteerd. En lijkt het zo een stuk helderder.

Het gebruik van natuurlijke kleuren

 

Uiteindelijk is het zo dat natuurlijk licht de kleuren in je huis beter dan kunstlicht naar voren brengt. Gebruik daarom zoveel mogelijk natuurlijke kleuren om een ​​natuurlijke uitstraling in huis te creëren.

 

Want net als in de natuur zal het natuurlijke licht van de zon deze kleuren oplichten, wat op zijn beurt een omgeving creëert waarin men zich prettiger en ontspannender voelt. En zorg zeker voor meer daglicht in plaats van elektrisch licht je huis. Laat al dat zonlicht gewoon lekker gratis via een dakraam naar binnen gaan!