10 manieren om je woning veiliger te maken

 

Inbrekers verzinnen steeds slimmere manieren om je huis binnen te dringen. Toch bereiden inbrekers zich in de meeste gevallen niet goed voor. In zo’n geval bedenken ze ter plekke een manier om in te breken. Ze bekijken of het huis op dat moment aantrekkelijk is om in te breken. Als je let op de volgende 10 dingen, lopen ze je huis gegarandeerd voorbij.

Ramen en deuren sluiten

Check voordat je gaat slapen of voordat je het huis verlaat, of je alle ramen en deuren dicht hebt gedaan en de deur op slot is. Een open deur is natuurlijk het makkelijkst om ergens binnen te komen, dus inbrekers laten die kans niet liggen.

Kies het juiste slot

Laat je adviseren door een slotenmaker over de beste sloten. Kies bijvoorbeeld voor een slot waarbij de cilinder is afgeschermd. Dat onderdeel wordt namelijk vaak gebruikt om de deur open te krijgen.

Haal de post uit je brievenbus

Wist je dat dieven wel eens een briefje in brievenbussen stoppen om te checken of iemand thuis is? Is het briefje de volgende dag, of de dag erna, niet weggehaald, dan is de kans groot dat niemand thuis is. Op dat moment is je huis een makkelijk doelwit. Vraag daarom altijd aan de buren of bekenden om de post uit je brievenbus te halen als je op vakantie bent.

Plaats camera’s

Wordt er in jouw omgeving regelmatig ingebroken? Dan kun je overwegen om camera’s op te hangen. Laat de camera’s dan richten op de plekken waar dieven mogelijk naar binnen kunnen komen, zoals deuren, ramen of de poort van je tuin.

Laat een lampje aan

Als je ’s avonds een afspraak hebt buiten de deur, kun je een klein lampje laten branden. Hoewel veel mensen dit al toepassen, is het een goede manier om indringers buiten te houden. Dieven zullen bij het zien van periodieke verlichting twijfelen of je thuis bent. Wanneer ze snel die beslissing moeten maken, zullen ze het zekere voor het onzekere kiezen en je huis voorbij gaan.

Barricadeer inbreekroutes

Je denkt vast: dieven komen toch niet via het zolderraam binnen? Dat is helaas niet altijd waar. Bekijk daarom vooral je tuin goed: staan prullenbakken, ladders of andere spullen misschien zo gunstig opgesteld dat een dief omhoog kan klauteren? Verplaats deze dan.

Gebruik een deurbel met camera

Als er op een laat tijdstip wordt aangebeld, vraag je je vast af wie er voor je deur staat. Met een videodeurbel kun je dit meteen zien en kom je niet voor verassingen te staan.

Leg waardevolle spullen niet in het zicht

Omdat inbrekers ter plekke besluiten om een woning binnen te gaan, moet je ze geen reden geven om in jouw huis in te breken. Berg waardevolle daarom sieraden en gadgets op en leg ze niet in het zicht vanuit een raam.

Overweeg rolluiken

Als je voor rolluiken kiest, sla je twee vliegen in één klap. Je hebt namelijk handige beschutting tegen zonlicht én het is lastig om door het materiaal heen te breken. Met de juiste sloten van een slotenmaker in Venlo is jouw huis inbraak proof.

Zorg voor een auto op je oprit

Ook een klassieke preventietip, maar ook eentje die bepalend kan zijn of de inbreker jouw woning uitkiest. Ben je op vakantie? Vraag aan de buren of ze af en toe hun auto op jouw oprit willen zetten.