Ramen lappen

Het slechte weer staat weer voor de deur. Wat hier helaas mee gepaard gaat, is vieze ramen. Om naar buiten te kunnen blijven kijken zonder door een waas heen te kijken, moeten de ramen weer regelmatig gelapt worden. Vaak lijdt dit tot irritaties door achterblijvende strepen en achterblijvend vuil op het raam. Hier volgen enkele tips om uw raam streeploos schoon te krijgen.

Materiaal
Het belangrijkste is goed materiaal. Zorg dat u een raamtrekker heeft met een heel rubber. Als er gaatjes in het rubber zitten, krijgt u hoe dan ook strepen. Oud en uitgedroogd rubber krijgt ook last van strepen. Naast een raamtrekker, heeft u een goede spons, een zeem, een microvezeldoekje, krantenpapier, afwasmiddel en huishoudhandschoenen nodig. Om de ramen veilig te kunnen lappen, heeft u ook een goede trap nodig waarmee u veilig tot de bovenkant van het kozijn kunt komen.

De stappen

Stap 1
Maak een heet sopje met een paar druppels afwasmiddel. Afwasmiddel werkt goed tegen vet en vuil. Doe hier niet teveel afwasmiddel in om overmatig schuimen te voorkomen. Sop de ram in met uw spons. Zijn uw ramen erg vuil, dan maakt u een nieuw sopje en sopt u de ramen nogmaals in.

Stap 2
Maak het raam droog met uw raamtrekker. Hierbij kunt u het beste horizontaal van boven naar benden werken en telkens een kleine overlap nemen om strepen tegen te gaan. Maak uw raamtrekker tussen de banen door telkens droog met uw zeem. Doet u dit niet, dan heeft u alsnog kans op strepen

Stap 3
Mocht u toch strepen op het raam overhouden, dan kunt u deze weghalen met krantenpapier. Maak een compacte prop van het krantenpapier en boen de strepen weg.

Stap 4
Neem de kozijnen af met een vochtige vezeldoek

Als u met goed materiaal werkt en de stappen goed volgt, hoeft ramen lappen geen tijdrovende, ergerniswekkende klus meer te zijn.