Heeft een ladder nut bij het plaatsen van een dakkapel?

In dit blogartikel op ladderexpert.nl gaan we het hebben over ladders en dakkapellen. De vraag die in de komende alinea’s wordt beantwoord is: welke ladders hebben toegevoegde waarde bij het plaatsen van een dakkapel? Het is een vraag die waarschijnlijk nog nooit is beantwoord, omdat een dakkapel specialist zelden een ladder gebruikt voor het monteren van een dakkapel. Alle werkzaamheden vinden plaats vanuit de zolderverdieping en niet vanuit de begaande grond.

Een 3-delige reformladder of enkele rechte ladder?

Verreweg de meeste dakkapellen worden geplaatst op de tweede verdieping, met uitzondering van enkele woningen met een asymmetrische kap, waarbij een dakkapel ook op de eerste verdieping kan worden gestationeerd. Bij het beantwoorden van de vraag gaan we echter uit van de tweede verdieping, die bij een doorsnee Nederlandse rijtjeswoning begint op plusminus 6 meter hoogte. Dat betekent echter niet dat je een ladder nodig hebt van 6 meter, omdat een ladder nooit recht staat, maar schuin staat opgesteld tegen de muur.

Het is verstandig een ladder te gebruiken die een afstand kan overbruggen van minstens 7 meter. Welke ladders komen hiervoor in aanmerking? De eerste ladder die hiervoor in aanmerking komt is de 3-delige reformladder. De Altrex Mounter ZR 3093 3 x 14 kan bijvoorbeeld 10,1 meter overbruggen, maar er zijn ook kleinere en minder dure varianten. De prijzen exclusief btw van 3-delige reformladders variëren van 300 tot 900 euro, zie hiervoor ook de website van ladderexpert.nl.

Goedkopere alternatieven zijn de enkele rechte ladder en de opsteekladder, die in het uiterste geval ongeveer 7 meter kunnen overbruggen, dat is net genoeg om bij de dakkapel te komen. Beide ladders kosten maximaal 350 euro exclusief btw en dat is weliswaar een stuk goedkoper dan een 3-delige reformladder, maar helaas ook veel minder stabiel.

De beste ladder om een dakkapel te plaatsen

Wanneer we als ladderexpert een dakkapel hadden moeten plaatsen, dan hadden we gekozen voor de 3-delige reformladder, om precies te zijn voor de Altrex Mounter ZR 3083 3 x 12. Deze kan een werkhoogte hebben van 8,8 meter en kost bij ons zonder korting 785 euro. Dat is een stuk minder dan een dakkapel van enkele duizenden euro’s. We moeten echter wel realistisch zijn, want het is gewoon niet heel praktisch om een dakkapel te plaatsen via een ladder die staat gevestigd op de begaande grond. Toch, je weet maar nooit. 

Wil je alles weten dat met dakkapellen te maken heeft, dan is huisjeopknappen.nl een zeer handige website.