Ladder nodig voor dakwerk?

Soms ontkom je er niet aan en moet je klusjes op het dak uitvoeren. Helaas zul je dus voor die enkele gevallen toch echt een ladder moeten regelen, of kun je ook zonder ladder werken?

Heb ik echt een ladder nodig?

Soms is het verleidelijk om de klus niet met een ladder te klaren. Voor die ene keer per jaar heb je immers weinig zin om een dure ladder te kopen en bovendien kun je er lang niet altijd een lenen bij een bekende van je. Toch zul je voor elk dakwerk een goede ladder moeten hebben. Wanneer je een ladder gebruikt die eigenlijk niet voor de klus geschikt is, bijvoorbeeld omdat deze te kort is, loop je ernstige risico's om te vallen. Elk jaar weer overlijden en er veel te veel mensen door het gebrekkige gebruik van ladders. De ladders zelf zijn misschien wel in orde, maar ze zijn te kort voor de klus waarvoor ze worden gebruikt, ze worden niet goed neergezet of verkeerd gebruikt. Zorg er dus voor dat je een geschikte ladder hebt voor de klus die je wilt klaren.

Alternatieven om geen ladder te kopen

Het kopen van een ladder is lang niet altijd nodig. Zeker als je eens in de 10 jaar je huis van een likje verf voorziet, is de aanschaf van een ladder een investering die je nauwelijks terug zult verdienen. Er zijn echter voldoende alternatieven beschikbaar.
Zo ken je misschien iemand met een lange ladder en mag je die wel een paar dagen lenen. Of je kunt eens bij een lokale schilder of dakdekker navragen of ze toevallig ladders verhuren. Ook kun je het nog bij de bouwmarkt proberen; vaak is het daar prima mogelijk om materialen - en dus ook ladders - voor kortere of langere tijd te huren.