Hoe zet u dubbelglas?

Het milieu neemt een steeds prominentere rol binnen onze samenleving in, waarbij men huizen milieuvriendelijker probeert te maken. Een van de manieren om bij te dragen aan een beter milieu én te besparen op de energiekosten, is door de isolatie van uw woning te verbeteren. Het verbeteren van de isolatie kan op verschillende manieren, denk aan de dakisolatie, de isolatie in uw muren en de isolatie van uw ramen. Neem bijvoorbeeld dubbel glas, in plaats van enkel glas! Met dubbel glas wordt meer warmte weerkaatst, waardoor u minder energie hoeft te verbruiken voor het opwarmen van uw woning in de herfst en winter. Het vervangen van uw huidige glas voor dubbel glas kan een behoorlijke investering zijn vooraf, maar hier heeft u op termijn veel plezier van! U bespaart immers maandelijks op de energiekosten.

Het vervangen van enkel glas voor dubbel glas kunt u laten doen door een erkende glaszetter, zoals Leidenglaszetter.nl en omgeving, maar ook zelf! Vaak is het eenvoudiger dan u denkt, om zelf dubbel glas te zetten. Let wel, enige ervaring met dergelijke klussen is gewenst om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. U wilt immers geen kieren hebben, waar de warme lucht alsnog uit uw woning kan ontsnappen. Wist je dat sommige gordijnen ook isolerend en dus energiebesparend zijn?

Stappenplan voor het zetten van dubbel glas

Allereerst is het belangrijk om de maten van uw kozijnen op te nemen, zodat het glas straks de juiste maat heeft. Wanneer u uitgaat van de dagmaat van het glas, van kozijn tot kozijn, dan dient u er enkele centimeters bij op te tellen. Haal vervolgens de oude kit weg tussen het enkele glas en uw kozijnen, waarbij een stanleymesje vaak goed van pas komt. Neem de glaslatten weg, zodat u het enkele glas eenvoudig uit het kozijn kunt tillen. Bij het verwijderen van de glaslatten komt het raam los te staan, houd deze dus enigszins tegen om te voorkomen dat het glas uit het kozijn valt. Na het weghalen van het raam, kunt u de sponning en de rest van het kozijn even goed schoonmaken. Let bijvoorbeeld goed op oude kitresten die nog zijn blijven zitten!

Wanneer het kozijn goed schoongemaakt is, kunt u beginnen met het plaatsen van het dubbele glas. Leg hiervoor in de sponning twee rubberen blokjes neer, waarop het dubbele glas straks kan komen te staan. Het rubber voorkomt, dat er kieren of gleuven onder het glas ontstaan. Zet de glaslatten vervolgens weer terug, zodat het glas goed geklemd wordt in het kozijn. Kit de openstaande randen dicht, om het raam verder af te maken. Tot slot kunt u de kitranden verven, om de lelijke kleur van het kit te verbergen.

Twijfelt u nog over uw eigen capaciteiten voor het plaatsen van dubbel glas in uw kozijnen? Op internet vindt u veel handige tutorials. Daarbij kunt u de hulp van onze erkende glaszetters in Leiden en omgeving inschakelen, om u te helpen bij het plaatsen van nieuw dubbel glas. Tijd om te besparen op de energiekosten!