Hoe kun je het beste je plafond glad stucen?

Een plafond is een prominent onderdeel van een ruimte, een slecht onderhouden plafond doet ook afbreuk aan de rest van je interieur. Als je je plafond hebt gestuct ziet het er strak uit en is het gemakkelijker om hier overheen te schilderen.

Het stucen van een plafond lijkt vaak een klus voor een vakman maar dit kun je ook goed zelf doen, een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Bij de bouwmarkt kan je al het materiaal vinden dat je nodig hebt om je plafond te kunnen stucen. Je zou je hier ook kunnen laten informeren over hoe je dit het beste kunt doen, de benodigdheden en de kwaliteit van het materiaal.

Het materiaal dat wordt gebruikt om een plafond glad te stucen is gipsmortel, deze laag is vaak maar een halve centimeter dik en wordt met de hand aangebracht. Voordat je kan gaan beginnen met het stucen van een plafond is het belangrijk dat je deze eerst schoon en stofvrij maakt . Nadat je dit hebt gedaan kan je het plafond gaan behandelen met een voorstrijkmiddel zodat het gips zich goed kan hechten.

Als je het plafond behandeld hebt met het voorstrijkmiddel kun je gaan beginnen met stucen. Eerst moet je het gips aanmaken door water met gips mengen, de verhoudingen hiervan staan ook op de verpakking van het gips. Het is hierbij erg belangrijk dat je niet te grote hoeveelheden in één keer maakt omdat dit heel snel hard wordt. Vervolgens kun je het gips gaan uitsmeren met een spatel, hierbij moet je wel goed opletten dat je alle gaten goed vult. Daarna kan je alles netjes gladstrijken en laten drogen. Als er na het drogen nog scheurtjes of gaten ontstaan kun je dit proces gewoon herhalen totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt.