Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn inmiddels helemaal ingeburgerd. Steeds meer huishoudens profiteren van de schone energie die ze opleveren, waar ook het milieu mee is geholpen. Ook van plan om je dak van mooie zonnepanelen te voorzien? We vertellen je hier waar je op moet letten.

[tekst]
Zonnepanelen kun je beter laten plaatsen door professionals. Het is technisch, nauwkeurig en risicovol werk, dat niet voor iedereen is weggelegd. Op schuine daken is het daarnaast lastig om de uitlijning van de rails goed te krijgen, aangezien de nok van het dak niet altijd parallel loopt aan de goot. Verder zet je jouw garantie op het spel als je de panelen zelf plaatst. De leverancier zal een eventueel defect na plaatsing namelijk al snel wijten aan een gebrekkige installatie. Plaatsing kun je dus beter aan de leverancier zelf overlaten. Wat je wel kunt doen, lichten we hieronder toe.

Richting dak checken
Voordat je zonnepanelen aanschaft, is het verstandig om te checken of het dak van je woning wel geschikt is om er zonnepanelen op te plaatsen. Daarbij maakt het soort dak weinig uit. Zonnepanelen kunnen namelijk op ieder dak geplaats worden, ook op golfplaten of een rieten kap. Belangrijker is de richting van het dak. Deze bepaalt namelijk ook in welke richting de zonnepanelen komen te staan. De meest optimale richting voor zonnepanelen is richting het zuiden, van zuidoost naar zuidwest. Iedere afwijking van deze richting levert minder rendement op. Staan ze richting het noorden, dan leveren de panelen zelfs te weinig op. Ook de helling van het dak is van invloed op het rendement. Over het algemeen levert een helling van 36 graden het beste resultaat.

Komen de panelen op een plat dak te staan, dan ben je onafhankelijk van de richting en de helling van het dak. Voor de zonnepanelen kun je deze namelijk zelf bepalen. Om ook op een plat dak de gewenste helling te creëren, worden de zonnepanelen geplaatst in zogeheten consoles.

Ruimte checken
Daarnaast moet er ook voldoende ruimte zijn op het dak. Een gemiddelde rijtjeswoning heeft zo’n acht tot veertien panelen nodig voor een goed rendement. Ieder paneel neemt 1,5 m2 ruimte in beslag. Voor platte daken moet je rekening houden met 2.5 m2 per paneel. Op platte daken staan zonnepanelen namelijk schuin rechtop en als ze te dicht op elkaar staan, kunnen ze elkaar beschaduwen.

Leveranciers vergelijken
Schenk ook voldoende aandacht in het vergelijken van leveranciers. Zonnepanelen koop je voor minstens 25 jaar, dus het loont om je voor de aankoop goed te oriënteren. Laat meerdere leveranciers langs komen voor een exacte offerte en leg deze offertes naast elkaar. Bedenk daarbij wel: goedkoop is duurkoop. Zeker in het geval van zonnepanelen is het verstandig om je meer te focussen op kwaliteit en zekerheid dan op de goedkoopste prijs. Zo verklein je de kans dat zich na de garantieperiode problemen  voordoen.