Welke ladder heb ik nodig?

Werken op een ladder is voor veel mensen geen pretje, het is dan ook van belang dat dit veilig en juist gebeurt. Ladders zijn er in heel veel verschillende soorten en maten, maar niet elke ladder is geschikt voor elke klus. Hieronder vindt u verschillende informatie, die erg goed van pas kan komen bij de zoektocht naar uw perfecte ladder. 

Waar ga ik mijn ladder voor gebruiken?

Voordat u overgaat tot de koop van een ladder, raden wij u aan om eerst bij u zelf te redeneren waar ga ik de ladder voor gebruiken? Moet u grote afstanden overbruggen, dan heeft u vanzelfsprekend een hoge ladder nodig, deze ladder is meestal uitschuifbaar. Heeft u juist een kleine ladder nodig, dan zijn er ook nog wat andere mogelijkheden, zoals een platform of vaste ladder. Verder is het ook erg belangrijk om alvast vooruit te denken. Heeft u bijvoorbeeld in de toekomst ook weer een ladder nodig dan is het erg handig dat de ladder die u koopt geschikt is voor beide klussen.

 Ladder werkhoogte

Welke soorten ladders zijn er?

1.   Telescoopladders: Deze ladders zijn momenteel de meeste geavanceerde en flexibele op de markt. Een telescoopladder is een uitvouwbare ladder die bestaat uit verschillende treden die uit het vaste ontwerp getrokken kunnen worden. Hierdoor kunt u bijna voor elke klus de perfecte hoogte realiseren. Vanwege zijn compacte vorm kan een telescoop ladder ook bijna overal opgeborgen worden.

2.   Uitvouwbare ladders : uitvouwbare ladders zijn er in een 2 en 3-delige variant. Deze ladders zijn erg universeel en eigenlijk 2 ladders in 1. Ze kunnen zowel geheel vrijstaand als in een A-vorm gebruikt worden. Doordat hij uitschuifbaar is, is de ladder ook makkelijker op te bergen!

3.   Vouwladders: Een vouwladder kan net zoals uitvouwbare ladders recht of in een A-vorm gebruikt worden. Het enige verschil is dat vouwladders een scharnier in het midden hebben en uitvouwbare ladders niet.

4.   Rechte ladders: De klassieke rechte ladder wordt natuurlijk al jaren gebruikt, hij kan overal gebruikt worden als de ladder, maar de juiste lengte heeft. Het stellen van de lengte is namelijk niet mogelijk. 

5.   Platform ladders: Deze ladders zijn geschikt voor werkzaam heden laag op de grond, maar waar nog steeds een verhoging voor nodig is. deze ladders hebben een horizontaal platform bovenop de ladder, zodat je jezelf gemakkelijker kan bewegen bovenop de ladder.

Veiligheid voor alles!

Als je aandachtig, voorzichtig en met de juiste materialen op een ladder te werk gaat, kan er niet veel gebeuren, jammer genoeg komen ongelukken nog steeds voor. Hier volgen een paar tips om een nog grotere veiligheid te garanderen. Het is erg belangrijk dat de ladder op een droge en verharde ondergrond wordt geplaatst, zodat de ladder niet wegglijdt of omvalt. Zorg er altijd voor dat u de ladder beklimt met het gezicht naar de ladder toe en hou de ladder goed vast. Voorzie u zelf van droge schoenen met veel grip om uitglijding te voorkomen. Veel ladders kunnen een maximaal gewicht van 150 kg aan, ga dan ook nooit met meer dan 1 persoon op een ladder staan!

De hoogte van mijn ladder

Hieronder volgt een tabel die u snel een inzicht geeft in de ladderlengte die u nodig hebt. Deze tabel houdt geen rekening met gebruik als opgang! Tel hiervoor 1 meter bij de lengte op! Via de tabel kunt u zelf de perfecte ladderhoogte berekenen die bij u van toepassing is, in deze berekening wordt wel de opgang en uitval meegenomen

Met oversteek: houdt in dat u deze lengte nodig heeft als u de ladder gebruikt als opgang.
Uitval: is de afstand van onderkant ladder tot muur. (Bij een afstandhouder en/of dakgoot wordt de uitval groter!)

Uitleg kleurvlakken:

  • de waarde in het groene vlak is de veilige optimale opstelling;
  • de waarde in het rode vlak is de maximale opstelling daarboven is het niet veilig de ladder te beklimmen;
  • de oranje waarde is de minimale opstelling deze opstelling wordt vaak niet als prettig ervaren maar het is mogelijk de ladder te beklimmen
  •  
  • Ladderhoogte