Waar op letten kopen van huishoudtrap?

De huishoudtrap is onmisbaar in een huishouden. De naam zegt het al: het is een trap voor ieder huishouden. Een huishoudtrap is er in verschillende soorten en maten en wordt vaak wekelijks gebruikt. Lees hier waar je op moet letten bij het kopen van een huishoudtrap.

 

Checklist bij het kopen van een huishoudtrap

1. Bepaal voor welke werkzaamheden de trap gebruikt moet worden
2. Bepaal de maat van de huishoudtrap
3. Bepaal hoe vaak je de huishoudtrap gaat gebruiken. Gebruik je de trap vaak dan is het gewicht en de kwaliteit erg belangrijk.
4. Bepaal wat je budget is.

 

Voor welke werkzaamheden is een huishoudtrap geschikt

Een huishoudtrap wordt er makkelijk en snel bij gepakt als je ergen bij moet wezen, dit kan een keukenkastje zijn, maar het kan ook een klusje zijn. Hieronder lees je voor welke werkzaamheden de huishoudtrap onder meer wordt gebruikt:
- Ramen lappen. Met een huishoudtrap kun je makkelijk bij de bovenkant van de ramen en zo hoef je niet te veel boven je hoofd te werken, dat zorgt de volgende dag voor minder spierpijn.
- Het schoonmaken van kozijnen. Net als ramen, worden kozijnen ook schoongemaakt. Met een trap kun je er net wat gemakkelijker bij.
- Het reinigen van dakgoten. Het gaat dan wel om dakgoten op een maximale hoogte van 3,6 meter.
- Het verven van muren of het plafond, dan is een trap sowieso onmisbaar. Je kunt je verfbak dan gemakkelijk op het bordes zetten, zo kun je efficiënt werken.
- Het vervangen van een lampje. Soms kun je net bij het lampje, met een huishoudtrap kun je er makkelijk bij.
- Hoge kasten schoonmaken, zoals keukenkastjes
- Spinnenwebben of raggen aan het plafond verwijderen.
- Dingen ophangen zoals een kastje of fotolijstje

Soorten huishoudtrappen

Er zijn verschillende soorten huishoudtrappen, maar het principe is hetzelfde. Het is een lichte trap die bedoelt is voor klusjes en werkzaamheden in en rondom huis en bestaat uit een bordes, beugel en treden. Het verschil in kwaliteit zit voornamelijk in de stabiliteit en veiligheid, de dikte van het aluminium en gewicht. Hoe groter en breder de treden, hoe stabieler en veiliger de trap is. Hetzelfde geldt voor het gewicht: hoe zwaarder de trap, hoe stabieler en veiliger de trap is. Het nadeel is weer dat het minder fijn is om een zwaardere trap er snel bij te pakken.

 

Maten huishoudtrappen

De maten van de huishoudtrappen hebben te maken met het aantal treden. Een huishoudtrap bestaat uit een bordes, dit is het bovenste platform en een aantal treden. De kleinste huishoudtrap heeft twee treden en hiermee bereik je alsnog een werkhoogte van 2,4 meter. De trap is dan zelf 1,1 meter hoog (inclusief veiligheidsbeugel) en het platform is dan 44 cm hoog. Het maximale aantal treden is 8 treden en daarmee bereik je een werkhoogte van 3,6 meter als je staat op het platform van 1,64 meter. Hieronder zie je het overzicht van alle huishoudtrappen met het aantal treden:
- Huishoudtrap met 2 treden heeft een werkhoogte van 240 cm en een opberglengte van 110 cm
- Huishoudtrap met 3 treden heeft een werkhoogte van 260 cm en een opberglengte van 125 cm
- Huishoudtrap met 4 treden heeft een werkhoogte van 280 cm en een opberglengte van 148 cm
- Huishoudtrap met 5 treden heeft een werkhoogte van 300 cm en een opberglengte van 171 cm
- Huishoudtrap met 6 treden heeft een werkhoogte van 320 cm en een opberglengte van 194 cm
- Huishoudtrap met 7 treden heeft een werkhoogte van 340 cm en een opberglengte van 217 cm
- Huishoudtrap met 8 treden heeft een werkhoogte van 360 cm en een opberglengte van 239 cm

 

Waarom zijn er geen huishoudtrappen met meer dan 8 treden

Huishoudtrappen met meer dan 8 treden zijn er niet en dat heeft te maken met de veiligheid. Hoe hoger de trap, hoe stabieler de trap moet worden. Een huishoudtrap is wel gemaakt van veilige materialen, maar wel bedoeld voor klusjes in en rondom huis en niet voor werkzaamheden op een bepaalde hoogte. Voor zo`n hoogte dien je een professionele trap aan te schaffen.

De voordelen van een huishoudtrap

- De goedkoopste trap die er bestaat
- Lichte trap, dus gemakkelijk erbij te pakken en te vervoeren
- Gemakkelijk en snel in en uit te klappen
- Neemt niet veel ruimte in beslag
- Veilig door de veiligheidsbeugel
- Stabiel door de stevige bomen
- Gemakkelijk schoon te maken

 

Wat zijn de kosten van een huishoudtrap

Een huishoudtrap is de goedkoopste soort trap die er bestaat, dit komt omdat de trap voor in huis bedoeld is en niet voor professioneel gebruik. Er wordt dus gebruik gemaakt van minder professionele materialen:
- Huishoudtrap met 2 treden kost € 26,63
- Huishoudtrap met 3 treden kost € 31,50
- Huishoudtrap met 4 treden kost € 52,57
- Huishoudtrap met 5 treden kost € 59,87
- Huishoudtrap met 6 treden kost € 68,38
- Huishoudtrap met 7 treden kost € 76,89
- Huishoudtrap met 8 treden kost € 85,41


Trappen die op huishoudtrappen lijken

Naast huishoudtrappen zijn er ook veel trappen die op huishoudtrappen lijken. Deze trappen zijn bedoelt voor professioneel gebruik en voldoen ook aan de gestelde veiligheidseisen. De bordestrap lijkt het meest op de huishoudtrap, deze heeft aan één kant van de trap de treden en ook aan de bovenkant een bordes. De dubbele trap heeft aan beide kanten treden, vandaar de naam dubbel. Huishoudtrappen zijn goedkoper dan bordestrappen en dubbel trappen, dit heeft te maken met de kwaliteit. Het verschil in kwaliteit zit voornamelijk in de stabiliteit en veiligheid, het gewicht en de dikte van het aluminium.