Tips bij het leggen van EPDM-folie op een tuinhuis
Het leggen van EPDM-folie lijkt op het eerste gezicht misschien ingewikkeld. Als u een beetje handig bent, kunt u ook zelf EPDM-folie leggen op uw tuinhuis. Natuurlijk zijn er wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. In deze blog leest u de tips voor het leggen van EPDM-folie én leest u een stappenplan, zodat u eventueel zelf EPDM kunt leggen op uw tuinhuis.

Wanneer legt u EPDM-folie?
Het leggen van EPDM-folie op uw houten tuinhuis kunt u niet in alle weersomstandigheden doen. Uw tuinhuis staat natuurlijk in uw tuin en u bent afhankelijk van de weersomstandigheden. Indien u EPDM-folie wilt gaan leggen, zult u rekening moeten houden met een aantal zaken. Het leggen van EPDM kan alleen op een schoon en stofvrij dak. Natuurlijk moet het droog weer zijn, en de juiste temperatuur. Het moet bijvoorbeeld minimaal 5 graden Celsius zijn. Als het kouder is kan de EPDM lijmen namelijk niet goed drogen en uitharden.
 
Stappenplan voor het leggen van EPDM
Allereerst zorgt u er natuurlijk voor dat dak schoon en stofvrij is.
Vervolgens legt u het EPDM op het dak van uw tuinhuis en rol het terug tot ongeveer de helft van het dak.
Daarna kunt u kit spuiten naast en op de randen en één baan op het dak om ongeveer de 30 centimeter. Spuit daarbij de kitlijnen haaks op de richting van het dakbeschot. Over het halve dak heeft u nu allemaal kitlijnen staan.
Nu kunt u het EPDM weer terugrollen. Druk het daarbij stevig aan op de kit.
Snijdt nu het gat voor de dakdoorvoer. U kunt het beter te klein dan te groot snijden, want u kunt de buis er dan doorheen drukken.
Spuit voldoende kit op de onderzijde van het EPDM flap voor de dakdoorvoer. De dakdoorvoer kunt u daarna door het gat drukken. Druk de flappen met EPDM kit stevig aan. Dit kunt u eventueel ook met een roller doen. Zorg ervoor dat er kit aan de zijkanten uitloopt, zodat het waterdicht wordt. Het overtollige kit kunt u vervolgens voorzichtig wegpoetsen.
Als u dit gedaan heeft kunt u de hoekstukken van de daktrim gaan monteren op het boeideel.
Daarna kunt u tussen de twee hoekstukken meten welke lengte hoektrim u moet gaan zagen. Dit zagen kunt u doen met een slijptol of ijzerzaag. Schroef hem vervolgens op het boeideel vast.
Heeft u alle hoekstukken en daktrimmen gemonteerd? Snijd dan het overtollige EPDM weg met een stanleymes.
 
Nu bent u klaar met het leggen van EPDM-folie! Werk natuurlijk wel veilig en gebruik een stevige ladder als u het dak op moet en let op uw eigen veiligheid. Op de website van Lugarde ziet u een handige instructievideo waar u alles nog eens rustig kunt terugkijken. Veel succes!