Veilig werken

Het gebruiken van een trap of ladder lijkt heel makkelijk, maar is het niet altijd. Het is dan ook belangrijk dat je de trap of ladder op de juiste manier gebruikt om ongelukken te voorkomen.
Wij van ladderexpert.nl willen jullie dan ook wat tips en tricks meegeven!

Het op de verkeerde manier gebruiken van een ladder of trap kan risico’s met zich meebrengen en niet alleen om de klus te klaren. Het is mogelijk dat je lichamelijke klachten krijgt. Om dit te voorkomen kan je, je voordeel doen met de volgende adviezen.
 
Beklimmen van een trap of ladder
·         Strek altijd je armen en houdt met beide handen de bomen vast. Houd je lichaam verticaal en met je gezicht naar de gevel (of ander onderdeel) toe.
·         Klim telkens met één sport of trede omhoog. Beweeg afwisselend het linkerbeen met de linkerarm gelijktijdig en het rechterbeen met de rechterarm.
·         Het is niet verstandig om de armen te buigen, waardoor het bovenlichaam bijna tegen de sporten aan wordt getrokken, omdat dan je onderrug te ver van de ladder of trap afkomt. Hierdoor gaat het bewegen van je benen niet goed.
·         Probeer niet naar beneden te kijken of met je hoofd opzij.
·         Houd beide handen vrij bij het klimmen en dalen. Alleen dan is er altijd op drie punten contact met de ladder of trap. Houd dus geen gereedschap of ander materiaal vast tijdens het klimmen en dalen.
·         Voorkom een gedraaide werkhouding. Blijf altijd met de navel tussen de stijlen.
·         De ladder of trap als werkplek nooit hoger gebruiken dan tot de vierde sport onder het hoogste punt.
·         Een trap zonder platform nooit hoger dan de derde trede van boven gebruiken
·         Een trap met platform nooit hoger dan 60 cm onder het hoogste punt gebruiken.
 
 
Werkkleding
·         Klein gereedschap wordt bij voorkeur aan de riem bevestigd. Een andere optie is het gebruiken van werkkleding bijvoorbeeld een overrall of een gereedschapschort.
·         Maak gebruik van werkschoenen en veiligheidsschoenen. Deze voorkomen ongelukken zoals het uitglijden of het stappen in iets scherps.
 
 
Gewicht en hoogte
·         Gebruik voor transport van zware voorwerpen, zwaarder dan 10 kg., of voorwerpen groter dan 1 meter, een lift, kraan of hoogwerker.
·         Bij gewicht boven de 5 kg of bij werken boven de 5 meter, moeten de risico’s per project zijn geevalueerd.
 

Gebruik je ladder of trap op de juiste manier, en de klus is zo geklaard!