Veilige ladders voor beginnende schilders

Welke ladders zijn het veiligst voor beginnende schilders?

Wanneer je als beginnende schilder een verfopdracht op hoogte gaat uitvoeren, heb je een betrouwbare en veilige ladder nodig. Er zijn heel wat soorten ladders met elk hun eigen voor- en nadelen. Welke soorten ladders bestaan er en welk type past het best bij welke soort opdracht? In dit artikel zetten we ze op een rijtje.

Trapladders

Als je schilderwerken moet uitvoeren in een kleine ruimte, past een full-size ladder er waarschijnlijk niet in. Voor kleine ruimtes is een trapladder meestal de beste keuze. Ze zijn compact, licht, relatief goedkoop, en bedoeld voor binnenshuis. Trapladders zijn niet alleen handig voor schilderwerken maar ze zijn ook nuttig voor dagdagelijkse karweitjes, zoals bijvoorbeeld een lamp vervangen of een schilderij ophangen. Daarnaast zijn ze ook compact en dus makkelijk op te bergen in een kast, onder een tafel of in de opbergruimte. Kortom een trapladder is eigenlijk een must voor iedere klusser.

Telescoopladders

Telescopische ladders, ook wel schuifladders genoemd, kan je ook gebruiken op plaatsen waar de werkruimte en/of opslagruimte klein is. Telescopische ladders kunnen wel uitgeschoven worden tot ongeveer 4 meter hoogte en ingeschoven zijn ze slechts 80 cm. Hierdoor kunnen deze ladders eenvoudig opgeborgen worden. De ladders zijn compact, licht, eenvoudig uitschuifbaar tot op iedere gewenste hoogte en handig inschuifbaar voor opslag. Daarnaast hebben deze ladders een kleine draaicirkel wat werken op hoogte in smalle ruimtes mogelijk maakt. Telescoopladders worden meestal gemaakt van duurzaam aluminium.

Platformladders

Deze ladders kan je gebruiken voor schilderwerken laag bij de grond, maar waar nog steeds een verhoging voor nodig is. Deze ladders hebben een horizontaal platform bovenaan de ladder, waardoor je je gemakkelijk kan bewegen van links naar rechts. Ideaal dus als je bijvoorbeeld een brede muur wil schilderen omdat je deze ladder niet constant van positie moet veranderen. 

Vouwladders

Uitvouwbare ladders zijn er in een 2 en 3-delige variant. Deze ladders zijn erg universeel en je kan ze eigenlijk zien als twee ladders in één. Je kan ze volledig vrijstaand gebruiken of je kan ze vouwen in een A-vorm. Doordat ze uitschuifbaar zijn, zijn deze ladder ook makkelijker op te bergen.

Veiligheid boven alles

Je weet nu welke ladders voor welke klus kunnen dienen en wat hun voordelen zijn. Toch moet je altijd voorzichtig zijn als je op een ladder staat. Als je aandachtig en met de juiste materialen op een ladder te werk gaat, kan er niet veel gebeuren.