Een ladder onderhouden en opbergen

Een ladder onderhouden en opbergen - hier let je op

Een ladder is erg handig om in huis te hebben. Het is wel belangrijk dat je er goed mee omgaat. Naast de ladder zelf veilig te gebruiken, wil je er ook opletten dat je de ladder op de juiste manier onderhoudt en opbergt. Hier geven we je tips over de juiste behandeling van je ladder. 

Ladder opbergen

Je hebt je ladder waarschijnlijk thuis niet elke dag nodig. Berg je ladder tussen gebruik door altijd goed op. Een vaste plek is meestal het handigst, zo weet je altijd waar de ladder te vinden is als je deze even nodig hebt. Zorg voor een droge, schone plek, waar de ladder beschut is tegen de elementen. Vocht, hitte en te weinig ventilatie kunnen de kwaliteit van de ladder aantasten. 

Je kunt een ladder rechtop of hangend opbergen, dit hangt af van wat het beste is voor de ruimte waar de ladder terecht komt. Hang je de ladder horizontaal op, zorg dat deze dan minstens om de twee meter ondersteund is, zodat de ladder niet door gaat zakken. 

Zet je de ladder verticaal tegen een muur, verzeker je dan altijd dat deze genoeg geheld staat en niet makkelijk naar voren kan vallen. Beter nog zijn speciale haken om de ladder veilig tegen de muur te kunnen bevestigen. Hang de ladder dan echter niet aan een van de tredes op, maar aan het bovenste handvat of langs de zijkanten.

Zet een ladder nooit buiten in de tuin waar een eventuele inbreker erbij kan. Ladders worden vaak ingezet om zo bij de ramen van de tweede verdieping te komen, en toegang tot het huis te krijgen. Maak het indringers niet te gemakkelijk en zet een ladder altijd achter slot!

Ladder onderhouden

Maak een ladder na gebruik en voor het opbergen altijd eerst schoon. Verwijder modder, verfresten, vettigheid en ander vuil, en zorg dat de ladder droog is.

Wil je een houten ladder opnieuw schilderen, controleer deze dan eerst op tekenen van rot. Bij metalen ladders let je op roest of corrosie, en is de ladder te ver beschadigd, schilder deze dan niet opnieuw. In dat geval wil je een nieuwe ladder aanschaffen om veilig te werken. 

In de zoektocht naar een nieuwe ladder let je vooral op stevigheid en kwaliteit. Dit zijn vaak de wat meer prijzige ladders, maar om toch wat te besparen kun je uitkijken naar een kortingscode voor een site als Toolmax, en zo een mooie deal vinden. 

Is de houten ladder echter nog in goede staat, maar kan deze gewoon een nieuwe laag lak gebruiken, ga dan voor speciale houtverf die ook voor buiten geschikt is. Ga niet voor kleur, maar neem een transparante lak, zodat de ladder zelf en eventuele gebreken zichtbaar blijven. Zorg dat de lak niet geleidend is en vochtbestendig. Trek oude kleding en werk schoenen aan, want deze lak gaat vaak niet meer uit jouw kleding.

Ladder hanteren

Laat een ladder nooit vallen, Hierdoor kunnen er scheuren in het materiaal komen en daarmee veiligheidsrisico’s veroorzaken. Controleer de ladder altijd goed op schade of problemen voor elk gebruik en repareer deze tijdig wanneer het nodig is. Vraag hiervoor zo nodig de hulp in van een professional. Bij twijfel is het beter de ladder uit gebruik te nemen en een nieuwe aan te schaffen. 

Controleer de ladder voor gebruik altijd op eventuele gebreken. Let op scheuren, verbuigingen of losse verbindingen. Zet een ladder altijd goed op, op een stevige ondergrond en houdt de gebruiksaanwijzingen in acht. Je wilt te allen tijde veilig werken op een ladder. 

Ladder vervoeren

Ga je iemand anders helpen met een klus, of op locatie werk uitvoeren, dan kan het handig zijn om een ladder mee te nemen. Ga je een ladder vervoeren met een auto, neem dan de volgende aanwijzingen in acht. 

Aangezien de ladder waarschijnlijk niet in de auto past, tenzij je met een bestelbusje of lange stationwagon op pad gaat, is de beste optie om de ladder op het dak te leggen. Om beschadigingen aan de auto te voorkomen, wil je hierbij een dakrek of dakrails op de auto hebben zitten. Leg de ladder hier boven op en bevestig hem goed met stevige spanbanden. Zorg dat de ladder zo min mogelijk speling heeft en tijdens het rijden niet kan bewegen. 

Je kunt uitkijken naar speciale ladderklemmen, om ook diefstal van de ladder te voorkomen als de auto even geparkeerd staat. Bevestig tot slot een rood stuk doek zichtbaar aan het einde van de ladder, zeker als deze een stukje uitsteekt, zodat ander verkeer alert wordt gemaakt op het extra object boven op de auto.