Wat kun je verwachten van het praktijkexamen?

Ben jij aan het rijlessen bij  Rijschool Tilburg en denk je dat je klaar bent om veilig alleen de weg op te gaan? Dan kun je je aanmelden voor het praktijkexamen. Dit doe je bij het CBR. CBR staat voor Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen en is verantwoordelijk voor zowel het theorie- als het praktijkexamen.

Wanneer mag je op praktijkexamen?

Je mag aan het praktijkexamen deelnemen wanneer je 17 jaar of ouder bent. Dit is een strikte eis. Een andere eis waar je aan moet voldoen is dat je eerst het theorie examen gehaald moet hebben, voordat je op praktijkexamen mag. Je moet dus eerst in het bezit zijn van het theorie examen. Daarnaast moet je een gezondheidsverklaring invullen.

Wat moet je doen tijdens het praktijkexamen?

Wanneer je op praktijkexamen mag is dat een spannende dag. Je rijdt immers niet elke dag af en een rijles bij rijschool Tilburg is anders dan het rijden tijdens een examen. Je staat er gelukkig niet helemaal alleen voor, want je rijinstructeur mag vaak mee tijdens zo’n examen. Voor het examen ontmoet je de examinator, die jou gaat beoordelen. Deze examinator legt je uit wat je te wachten staat en controleert een aantal dingen. Zo wordt je identiteitsbewijs gecontroleerd en checken ze altijd even of je geslaagd bent voor je theorie examen. Vervolgens doe je een ogentest op de parkeerplek en worden er een aantal vragen gesteld over de auto. De examenrit zelf duurt iets langer dan een halfuur. De examinator beoordeelt jou op basis van deze rit. Direct na deze rit krijg je dan ook de uitslag. Ben je geslaagd? Hoera! Dan mag jij je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Zo niet, dan wordt niet onzeker. Je bent zeker niet de enige die niet in één keer slaagt. Volgende keer beter!

Tussentijdse toets

Wil je toch van tevoren weten wat je precies te wachten staat tijdens zo’n praktijkexamen? Dan kun je er ook voor kiezen om een proefexamen te doen. Dit heet de tussentijdse toets. Je doet in principe hetzelfde als bij het daadwerkelijke praktijkexamen, alleen telt dit examen niet mee. Wel kun je ervoor kiezen om al beoordeeld te worden op de bijzondere verrichtingen, zodat je deze bij het echte praktijkexamen niet meer hoeft te doen.

Faalangstexamen

Wanneer je het toch allemaal wat eng vindt kun je een faalangst examen aanvragen. Bij zo’n examen krijg je meer tijd. Je moet echter wel hetzelfde doen als tijdens een gewoon praktijkexamen. Je hebt dus “tijd over” en kunt één of meerdere pauzes inlassen, bijvoorbeeld wanneer je zenuwachtig wordt. Bespreek samen met jouw rijinstructeur bij rijschool Tilburg of een faalangstexamen iets voor jou is.