Het vrachtwagen rijbewijs

Wil je vrachtwagenchauffeur worden? Dan moet je je vrachtwagen rijbewijs halen. Het rijbewijs wat je dan minimaal moet halen is het Rijbewijs C. Naast het gewone rijbewijs moet je ook je basiskwalificatie halen. Deze basiskwalificatie heet Code 95. Je mag pas opgaan voor je vrachtwagen rijbewijs als je in het bezit bent van deze kwalificatie. Lees in deze blog meer over code 95 en het vrachtwagen rijbewijs.

Code 95

Wanneer je als beroepschauffeur op een vrachtauto of bus werkt, dan heb je de code 95 gehaald. Deze code 95 staat als het goed is op uw rijbewijs bijgeschreven. Deze code is echter wel maar 5 jaar geldig. Iedere vijf jaar moet er nascholing gevolgd worden om de code te verlengen. Deze nascholing duurt zo’n 35 uur. De kosten hiervan worden gewoonlijk door de werkgever betaald. Er is echter wel een uitzondering. Niet iedereen hoeft namelijk de code 95 te halen. Dit geldt voor sommige beroepsbestuurders zoals brandweerlieden en politiemensen. Ook hoef je deze kwalificatie niet te halen als je een vrachtwagen voor privédoeleinden bestuurt.

Rijbewijs CE

Naast rijbewijs C kun je ook het rijbewijs CE halen. Met dit rijbewijs mag je met een vrachtwagen een aanhanger trekken met een maximum massa van meer dan 750 kilogram. Ook hierbij geldt wel: doe je dit voor je beroep dan moet je rijbewijs CE met code 95 halen. Voor het verlengen van het rijbewijs CE, dat na 5 jaar verloopt, moet een gezondheidsverklaring worden ingediend. Deze gezondheidsverklaring is belangrijk omdat je moet kunnen aantonen dat je veilig aan het verkeer kunt deelnemen. De leeftijd verschilt echter wel. Voor een rijbewijs CE zonder code 95 moet je minimaal 21 jaar oud zijn, met code 95 daarentegen mag je 18 jaar oud zijn. Daarnaast geldt nog een voorwaarde: om het rijbewijs CE te halen moet je eerst het rijbewijs C gehaald hebben.

Spoedopleiding

Je kunt het rijbewijs C of rijbewijs CE ook halen door een spoedopleiding. Voordeel hiervan is dat je binnen 8 dagen je rijbewijs C of CE kunt hebben. Een spoedcursus is doorgaans wel iets duurde dan een normale opleiding voor het rijbewijs, maar ideaal wanneer je snel je rijbewijs C of CE moet hebben.