Zo bereid je een verbouwing goed voor!

Je hebt net een nieuw huis gekocht, of je gaat jouw huidige woning eens flink onder handen nemen! Dan is het handig om van tevoren te weten waar je allemaal aan moet denken. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk! Wil je weten wat je nodig hebt bij een verbouwing? Lees dan verder.

Een planning, de juiste gereedschappen en vervoersmiddelen

Wat eigenlijk onontbeerlijk is bij iedere verbouwing is een goede planning. Of jouw project nou een week of meerdere maanden in beslag neemt, een tijdsplanning waarin je hebt uitgestippeld wat je wanneer af moet hebben is een must. Hierdoor krijg je namelijk ook al inzicht in de materialen die je moet regelen. Heel veel beginnend klussers vergeten namelijk ook vaak dat ze naast de benodigde klusgereedschappen en materialen ook vervoer nodig hebben. Bijvoorbeeld om die materialen van A naar B te transporteren. Een aanhanger is dan ideaal voor de meeste klussen. Je kunt een aanhanger kopen of huren bij een gespecialiseerd bedrijf. 

Vergunning aanvragen

Ga je een grote verbouwing doen zoals een uitbouw of aanbouw? Dan is het handig om te weten dat je voor de meeste verbouwingen een vergunning nodig hebt. Dit kun je het beste regelen en rond hebben voordat je aan jouw verbouwing begint, want anders loop je mogelijk vertraging op in het proces. En tijd is geld, zeker wat verbouwingen betreft.

Overleg met de buren

Het is in het geval van een verbouwing aan te raden om dit vooraf ook met jouw buren te bespreken. Even los van de vergunning is het namelijk belangrijk om te weten waar de scheidingsmuren ten opzichte van de erfgrens komen te staan (in geval van aanbouw). 

Maak een budgetplan

Een verbouwing zal in de regel altijd meer dan minder kosten dan wat je voorspeld had. Dit kan veroorzaakt worden door vertragingen, materialen die niet geleverd worden etc. Maak dus een budgetplan met ruimte voor extra onkosten. Hierdoor kun je beter inschatten wat je kwijt gaat zijn voor de verbouwing en of je eventueel nog wat extra geld moet reserveren.

Check of je in aanmerking komt voor subsidies

Sommige verbouwingen, zoals het plaatsen van zonnepanelen, komen in aanmerking voor subsidies. Check daarom bij jouw gemeente of je recht hebt op bepaalde vergoedingen. Dit kan je zomaar een paar honderd euro in de aanschaf schelen.

 

Specialistisch werk? Vraag meerdere offertes aan

Ga nooit van één aanbieder uit, maar vergelijk verschillende tarieven en werkzaamheden met elkaar. De ene aanbieder is de andere niet. Vraag daarom meer dan een offerte aan om prijs en kwaliteit te vergelijken. Ook wanneer je materialen of vervoer moet regelen voor jouw verbouwing, is het handig om meerdere offertes op te vragen.

 

Uiteraard kun je nog veel meer stappen nemen om jouw verbouwing in goede banen te leiden. Hopelijk hebben deze tips je alvast op weg geholpen. Succes met jouw verbouwing!